Ann Bergerlind, en lärare i SO, deltog i ett äventyr som följde vikingarnas färdrutt med skeppet Himmingläva, vilket tog henne från Gammalsvenskby i Ukraina till Baku i Azerbajdzjan. Trots att hon upplevde utmaningar som infektioner från förorenat vatten, skulle hon inte tveka att uppleva äventyret igen.
Bergerlind var rorsman i tre veckor under resan som gick från Poti vid Svarta havet genom Georgien och nästan fram till Tbilisi. Hon ville gärna stanna och delta i arbetet med att dra skeppet över bergen till nästa flod med hjälp av dragoxar, men som otur var förhindrade ett tidigare bokat flyg hem det.
Äventyret var oförglömligt för Bergerlind. Hon prisade naturen, sina medresenärer, flodresan och den gästfrihet de mottog varje kväll när de slog läger. Hon beskrev vissa kvällar som att vara i en film, där lokalbefolkningen bjöd på mat och dryck på stora ekbrädor, och alla sjöng och åt i skymningen.
Expeditionen var dock inte helt utan utmaningar. Den bestod av att ro på lugna vatten genom vackra landskap, men även att ständigt stiga i och ur för att växelvis dra och bära skeppet. De mötte regn, kyla, 30 graders värme, vinande forsar och starka strömmar samt ibland förorenat vatten. Bergerlind fick blåsor och skavsår, vilket hon behandlade med getsalva. Resan innebar även stora risker på grund av det politiska klimatet i området. Trots allt detta, var det historieintresset och äventyrslusten som drev henne.
Bergerlind tränar vanligtvis genom att springa, åka skidor och cykla till sitt arbete på Katarina Norra Skola i Stockholm. Efter äventyret kände hon sig starkare än någonsin. Hon ångrar att hon inte stannade längre, men en infektion från Rioniflodens förorenade vatten tvingade henne att ta det lugnt och ta antibiotika när hon kom hem. Trots detta planerade hon redan sitt nästa äventyr, att med rollerblades åka från Helsingör till Köpenhamn med sin bror, och hon hoppades att kunna återvända till Georgien, kanske för att åka skidor.
Fakta om Vittfarne
Expedition Vittfarne, som Bergerlind deltog i, var ett praktiskt försök att få mer kunskap om vikingarnas österledsrutter, hur deras båtar såg ut och hur de navigerade i forsar och mellan vattendrag. Projektet, som fick stor medieuppmärksamhet, leddes av arkeologen Mats G Larsson och vikingaentusiasten Håkan Altrock. De byggde båten Himmingläva, nästan tio meter lång med plats för tio personer – där sex personer får ro. Under tiden som expeditionen pågick fick den stor medieuppmärksamhet.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.