Utomhusundervisning gynnar elevernas välmående, med pojkar särskilt mottagliga för de positiva effekterna och uppvisar ökad lugn vid större exponering för utomhusaktiviteter.
En studie från universitetssjukhuset i Linköping visar att stressnivåer hos svenska skolelever är jämförbara med vuxnas. Forskningen baserades på analys av stresshormonet kortisol i saliv från 341 elever i två skolor för årskurserna F-6. Dessutom utfördes bedömningar av elevernas välmående och mental hälsa av föräldrar och lärare.
De två skolorna representerade en genomsnittlig svensk skolelevpopulation med avseende på socioekonomisk status, etnicitet och liknande. Forskningsresultaten pekade på högre stressnivåer hos barn från socioekonomisk grupp tre, de med utländskt ursprung eller de med beteendeproblem. Barn som uppfyllde alla dessa tre kriterier visade dubbelt så höga stressnivåer på kvällen jämfört med andra barn.
Kvällsnivån av kortisol är en indikator på konstant stress, eftersom kortisolnivåerna normalt sjunker inför nattens vila. Höga kvällsnivåer kan indikera kronisk stress, förklarar Nina Nelson, docent och överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping. Forskning har visat att konstant eller återkommande stress kan minska hjärnans förmåga att hantera minne och inlärning.
Studien syftade också till att undersöka om fysisk aktivitet och utomhusundervisning kunde reducera stress och förbättra elevernas välmående. En av skolorna i studien ökade medvetet mängden utomhusundervisning under ett år. Mätningar utfördes sedan på nytt.
De preliminära resultaten indikerar en ökning i välbefinnande bland elever som spenderade mycket tid utomhus, och en minskning i mentala symtom. Denna förbättring var särskilt märkbar bland pojkar.
Nina Nelson förklarar att barn inte är designade för att vara stilla. De lär genom att använda hela sin kropp och deras övergång till att bearbeta kunskap abstrakt sker gradvis. Fysisk aktivitet, speciellt utomhus, ger utlopp för oro och stress på ett annat sätt.
Orsaken till könsskillnaden är ännu oklar. Det kan vara så att denna pedagogik har störst positiv effekt på pojkar, eller det kan vara att effekterna för flickor uppstår senare. Studien planeras att fortsätta för att klargöra detta.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.